Siirry sisältöön
Käpynän kierros
Kalustovuokraus lähtöpaikalla!

Perustiedot reitistä

Aloitus- ja lopetuspaikka: Hanhitaipaleen kalasatama (Satamatie 140, Rautalampi)
Vaativuus: Helppo
Soveltuvuus: Aloittelijat
​​​​​​Pituus: 4,3 km
Kesto: 2,5 tuntia
Reittimerkinnät: Reittiä ei ole merkitty maastoon

Helppo ja lyhyt Saukkosaaren kierros sisältää monta kansallispuiston nähtävyyttä: Saukkosaaren kallion vaikuttavat tafonit, Käpynän ukko ja majavan elinympäristö. Saukkosaaren tafonit ovat syntyneet rapautumalla, mutta vaikuttavat ihmisen tekemältä reliefitaiteelta. Lähellä niitä sijaitsee lippaluola, jonka alle mahtuu veneellä tai kanootilla.

Reitti alkaa Hanhitaipaleen kalasatamasta ja vie ensin katsomaan Saukkosaaren tafoneita ja lippaluolaa. Sen jälkeen kierretään Saukkosaarta, kunnes tullaan kapeikkoon, jossa on asustanut majava. Mikäli vettä on tarpeeksi, kapeikosta pääsee melomaan läpi. Matalan veden aikaan kanoottia joutuu vetämään lyhyen matkaa. Käpynän vuoren itäkalliossa voi tarkkasilmäinen havaita muikeasti hymyilevän Käpynän ukon, kalliomuodostuman, joka muistuttaa ihmiskasvoja. Varpusenlinna on kaunis pieni saari Saukkosaaren länsipuolella. Varpusenlinna sijaitsee yksityisen mailla, ihailethan vain vesiltä.

Jos haluaa välttää majavan padon, voi retken toteuttaa tekemällä piston tafoneilla ja palaamalla Saukkosaaren pohjoiskärkeen ja jatkamalla saaren länsipuolella kohti Käpynän vuorta ihastelemaan Käpynän ukkoa. Sen jälkeen kannattaa kiertää Käpynänsaari ja käydä katsomassa majavan jälkiä kapeikossa ja palata Käpynänsaaren pohjoiskärjen kautta takaisin tuloreitille. Tällöin matkaa tulee 6 km.

Lisätietoja