Siirry sisältöön

Perustietoa

Aloitus- ja lopetuspaikka: Häyrylänrannan satama (Satamatie 60, Konnevesi)
Vaativuus: Vaativa
Soveltuvuus: Soveltuu navigointi- ja erätaitoisille kokeneille retkeilijöille/veneilijöille.
Pituus: 54 km
Kesto: 3-5 päivää
Reittimerkinnät: Reitillä ei ole reittimerkintöjä

Etelä-Konneveden soutu- ja vesiretkeilyreitti kiertää järven päänähtävyyksiä. Se alkaa Konneveden Häyrylänrannan satamasta ja kulkee Mieronvirran kautta Haukisaareen. Kalasääski pesii runsaslukuisena alueen saaristossa, johon liittyy paljon isonvihanaikaisia vainolais- ja aarretarinoita. Niistä voi lukea lisää Rautalammin museon Etelä-Konneveden tarinakartasta.

Pohjois- ja Etelä-Lanstun saarilla on vanha karsikkopaikka, joka on suojeltu muinaismuistolailla. Karsikko on tehty kuljetettaessa vainajia kirkkomaahan Rautalammille. Puuhun on karsittu pilkka, johon on kirjoitettu vainajan nimikirjaimet ja kuolinaika. Karsikkopuut ovat pääosin kaatuneet ja niitä onkin helpompi ihailla esimerkiksi Konneveden kotiseutumuseossa. Itse Pohjois-Lanstun saarelle ei suositella menemistä sen herkän luonnon takia. Lanstun saarten kauneus avautuu parhaiten vesiltä käsin.

Lapinsalon saareen pääsee rantautumaan isommallakin veneellä. Saaren keskellä on tunnelmallinen kapea lahti, jossa on laituri kotalaavun edustalla. Lapinsalon erämaisuutta korostaa sen sijainti suurella järvenselällä. Muutaman kilometrin päässä on toinen suuri laavusaari, Pyysalo, jonka hiekkarannat ovat mitä viehättävimpiä kesäpäivän viettopaikkoja.

Enonrannassa on venelaituri sekä kotalaavu ja käynti Etelä-Konneveden kansallispuiston patikointireiteille. Loukkuvuoren lenkki on lyhyt, mutta vaativa 2,8 kilometrin pituinen patikointipolku kansallispuiston näköalapaikoille. Loukkuvuoren lenkki liittyy Kolmen vuoren vaellukseen, joka on 14 km pituinen vaellusreitti vaativassa maastossa. Kaiturin saaren retkisatama sijaitsee Kodanovisen saaristossa, joka on erityisen viehättävä. Aittosalmessa sijaitsee Ristikivi, historiallisen ajan kalliomaalaus. Reitti vie takaisin Häyrylänrantaan Silmutsaaren taukopaikan kautta.

Lisätietoja